loader
/ Tekstil Boloğu

Tel Sayısı Ne Anlama Gelir ?

   Tel sayısı ipliğin santimetre karedeki atkı ve çözgü sayısıdır. Otel tekstilinde kullanılan kumaşlara bakacak olursak, 57 tel, 63 tel ve 83 tel sayıları kumaş üzerinde bir santimetre karedeki atkı ve çözgü sayılarının toplamına denk gelecektir. Peki tel sayısı arttıkça kumaş dayanıklığı daha mı fazla olur? Buna kesinlikle evet yada hayır diyemeyiz. 

   Bunun sebebini anlatmadan önce iplik numaralarına da göz atmak isterim. Otel tekstilinde çarşaf ve nevresim kumaşlarında kullanılan çoğu kumaş 30/1 ipliktendir. Bundan farklı olarak az da olsa 20/1 iplik ve pamuk saten, yollu saten grubunda 40/1 iplik kullanılmaktadır. Burada yanıltıcı olabilecek bir nokta var. İplik numarası büyüdükçe ipliğin kalınlığı azalır, yani incelir. 30/1 iplik 40/1 iplikten daha kalındır.

     Şimdi yukarıda bahsettiğimiz dayanıklılık ve kalite konusundan bahsedelim. Kumaştaki tel sayısı arttıkça kullanılan ipliğin kalınlığı azalacaktır. Yani 57 tel ve 63 tel kumaşta 30/1 iplik kullanılırken, 83 tel kumaşta 40/1 iplik kullanılıyor. Bu yüzden de 83 tel pamuk saten kumaş 57 tel ranforce kumaştan veya 63 tel akfil kumaştan daha iyi, daha dayanıklı, daha kalitelidir diyemeyiz.

    Otel tekstilinde kullanılabilecek en ideal kumaşlar 57- 63 teldir. Ayrıca saten grubu dediğimiz 83 tel pamuk saten, yollu saten kumaşlar da kullanılabilir. 83 telin üstü genellikle gömleklik kumaş olarak adlandırılır ve giyim sektöründe kullanılmaktadır.